tabung future baby/babies

Monday, 27 October 2014

20weeks

Alhamdulillah..5bulan..half journey dah

and tadi doc dah confirm gender..

instinct mummy salah la pulak..haha...

its a GIRL....insyAllah...

sebelum baby ekspo hujung bulan depan nak buat 4d...confirm betul2 sebelum shoping ;)



apapun mummydaddy tak kisah pun...janji sihat sempurna =)

tadi scan dia main tali pusat....hehe..sian..nanti keluar mummy beli toys banyak2 ea

sebulan mummy naik 1-2kg...phewww...haha..

doc kata normal..err


to my ttc freinds...yg plan untuk ivf ke iui.natural.clomid ke..semua2 lah.
saya and baby sentiasa doakan semoga dipermudahkan usaha dan dimurahkan rezeki zuriat
..and

tolong doakan mybaby sihat dan selamat semuanya ya =)







.

Monday, 14 July 2014

Allhamdulillah..after 1yr 8m3w4days


Alhamdulillah.Allahuakbar

rasa macam mimpi..macam tak percaya 

tak ada siapa boleh lawan kuasa Allah
last app.docter kata telur resistance dgn clomid..tak besar2..9mm je
dah berkira2 nak mkn norculat 5 hari before raya..sbb skrg dah cd46


4hari lepas..test guna yg murah tu..kabur sgt..ingat evaporation line je

tadi gatal lagi nak test..sbb rasa lain macam je badan ni

walaupun tak pekat mana...tapi jelas..terus menjerit panggil husband

dia mcm .."yeke..tak terang pun satu lagi tu"

petang tadi beli clear blue..beli dua..haha

test guna yg murah dulu..laju je naik 2 line..and lagi terang dari pagi tadi

terus celup clear blue pulak

"pregnant 1-2"

menggigil call husband =')

i know..too early nak happy lebih2..confirm dgn docter pun belum
doakan yg baik2 ya 









.

Monday, 7 July 2014

cd39: patut ke makan norculat


Miss P..tak nak jgk mai mai

dulu kalau berat dah cecah 70..Miss P boleh dtg naturally

docter mmg ada bagi bekalan norculat suruh makan in case tak period cd 30.sebab patut buat iui aritu

ada stok norculat utk 2 bln..

tapi konon2 nak period natural

tp diet pun tak jalan jugak..

tp nak makan syg pulak ..elok2 boleh puasa penuh

tp pernah baca tak period pun tak elok jgk ..betul ke?



patut tunggu or makan?






@@

Sunday, 6 July 2014

buka puasa hotel istana 2014

tajuk pun tiru Pamela..haha

lepas baca entri beliau aritu.teliur tengok kambin.laju je text husband suruh booking..muehehe
so ahad je kan dpt buka sama2..cheatday jelah. ;)

lai lai..teh tarik 3 gelas !.


kambin golek sedapp

ni x makan pun..xmuat dah

briyani makan 2 suap je.tak kena dgn tekak..husband habis sepinggan

paling suka cheesecake..tp ni bkn ciskek

yg tak best hotel istana ni..surau die kecikkkk...pack sgt2

lepas balik hotel..teman dia p office sampai 2 pagi...huarghhh
i masuk office husband dgn kasut sebelah lain..sebelah lain..haha..
nasib baik mmg berdua je ada situ



.
.

Thursday, 3 July 2014

mycurrent weight

lately asik entri emosi lebey je kann

kali ni happy sikit =)


tp kan skrg..statik manjang..stresss

takyah nak stress sgt lah kalau mls exercise..kikiki


and ini..bukak pose tadi.

avacado+mango jus + sup sayur plus ciken

avacado n mango tu frozenkan dulu

then blend

nyumm


tapikan..diet masa ramadhan ni lebih mencabar bagi i

jap nak cuit kuih tu skit.. nak cuit mee sket

lepastu stress ..statik..kuikui





.

cd35: sore nipples


3-4 hari ni menjadi2 pulak tak selesa nipples ni

sampai tahap kalau tersentuh macam nak bagi kaki je..haha

ngadu dekat husband lepas sahur tadi

die cakap tak cek upt ke..cekla sekarang..bukan preggy sign ke mcm tu..ade kot
*nada excited*

terdiam

just jawab..Aamin

sedih sebenarnya..nada husband mcm mengaharap sgt 

memang tak cekpun upt..sebab tahu period mmg tunggang langgang..tvs cd13 pun 9mm je

dah tak sanggup nak tgok single line upt..kalau cek pun before this mesti sorok2 dgn husband..
nangis pun sorang2..rasa mcm  loser sgt

sore maybe due to hormon imbalance

moga suatu hari nanti dapat bg zuriat pada suami

walaupun luarannya dialah yg cool down isteri..its ok belum rezeki lg



sob






.


Sunday, 29 June 2014

ramadhan 2014=alone


tahun ni..kali ke-2 puasa sebagai isteri..pertama kalinya..puasa sorang2..

sayu pun ada jgk..terfikir kalau dah ada anak mesti tak rasa sunyi sgt...huhu

dapat berbuka dgn husband setiap ahad shj..
kami bukan pjj..serumah...hurmm..dekat tapi jauh kot..haha

kalau sempat..husband balik untuk sahur sama2
Alhamdulillah..1st puasa jatuh hari ahad...so dpt la berbuka berdua..

buka puasa dgn jemput2 instant..husband req..hee..pastu grill ciken wing+salad..tu aje

pukul 11 malam..ikut husband p office meeting..gigih ikut sbb geramm..ahad pun meeting lah hape
die kate kejap je..last2 pukul 3 pagi baru siap..grrr

balik..sahur tapau sup daging


sunyinya hidup ni sekarang..

sunyi

sedih

alone


kalau last year...paling lewat pun husband balik keje pukul 12..now..4-5pagi
kadang tidur kat office terus

kadang i memberontak..stress..

dahla takde anak lagi...husband busy kerja je..

pernah husband bawak pg cameron.satu mlm je pun..sbb tgok i stress sgt 
bulan 4 tak silap..but sampai hotel...dia bukak laptop..buat kerja
org call nonstop..

boleh imagine tak?..ingat nak pg bercuti rehatkan otak..quality time together

hah..dari entri ramadhan dah jadi edisi luah perasaan..hehe

ok..selamat berpuasa dear freinds..

teringin sangat nak jumpa korang semua..walaupun tak pernah kenal





.




Saturday, 21 June 2014

hello Atkins


after apoinment yg doc kate telur cengitu jugak

semnggu cheat...haha..ingat nak cheat sehari je..
tapi once dah cheat.bukan cheat manje2..cheat kaw2..nasik.air manis..maggi..coffee. 
*now menyesal ikut sgt perasaan kan* T T
pastu paham jela..nak start balik hazab 2x ganda

berat dah naik 79kg balik..padan muka

hari isnin lepas start semula..now with ATKINS..
walaupun 1st day terbabas-babaass jugak mkn buah

selepas 7hari..today 76.7kg!..yeay

actually statik dr semalam..maybe semalam mkn tgi friday..ayam die maybe marinate dgn honey
lepas terrr-makan mash potato 2-3 sudu..tambah lg onion ring 4gulung...

padan muka ..kan dah statik


actually dulu ada jugak buat atkins..
tp asal buat atkins je sembelit kronik..sampai membawa hermorrhoid..eii seram.sakit!

so isytihar low carb sebab makan buah 

so now dah ada physilium husk and apple cider..
setakat takde masalah constipation lagi ..Alhamdulillah












.

Saturday, 14 June 2014

gonal-f+iui confirm after raya


hari yg ke-4 baru Doc reply text..hee

"better after raya"

anyone yg penah amik gonal-f tak..ada tak kemungkinan telur tak membesar jgk? =(

Doc kata 90% insyAllah..lagi pun Doc double dos..
huhu..takutnya lahai kalau termasuk dlm 10% tu..
ada tips selain turunkan berat lagi dan lagi?


dulu berangan mintak2..raya ni dah ade baby..dalam perut pun takpe

sebabnya..malasssss...nak jawab soalan makcik2 time raya nanti..dahla tahun ni turn husband
kalau my side..tak kisah sgt..semua supportive..and tak tanya sgt pun

tapi...Allah merancang yg lebih baik utk kami =)


lepas appoinment aritu..mak call..tanya la mcm mana result

story la kat mak..telur2 tak respon jgk

mak mcm biasa la..takpela..ade rezeki nanti..mak yakin ada..blabla

"naluri mak mcm rasa ntah2 tuhan nak bg kembar la"

tibe2..hahaha...Aamin

tesenyum2 dgr mak ckp mcm tu...harap makbul doa mak =)




happy weekend anyone =)

Monday, 9 June 2014

bolehke iui bulan puasa?


tadi tengok kalender baru perasan

kalau ikut mcm yg doc ckp...lebih kurang awal-pertengahan julai start gonal-f then iui

dah puasa masa tu

docter tak ada ckp ape pun tadi

ke docter pun lupa dah puasa eh


errr...


boleh ke?...

*help*


Sunday, 8 June 2014

result tvs cd13

here it is


sedih

3 weeks without carbs and sugar+clomid 200mg = nothing
yelah baru 3weeks bkn 3month kan..redha ><

Docter cakap..i kebal dgn clomid.. ='(

doc bg option gonal f + iui or ovarian drilling..both option ok docter kate

sooo...

we lets docter decide

and docter suruh try gonal f dulu...DUA dos gonal f...

then kalau ok..proceed iui..

walaupun harini tak nanges dah kat bilik docter...tp sayu je hati ni

otw balik ckp dengan husband...today taknak diet!..nak makan ape2 je

balik rumah...masak brown rice+sambal sotong+bendi belacan+ciken wing goreng

burpp!

total: RM70

docter bg discount RM105..yeayy

tp next step docter suruh standby 2k..hee..




Monday, 2 June 2014

fighting pcos:diet mode on



2-3 bulan (ke 4-5 bulan?..lupa)  lepas penah dpt berat 71kg dari 86kg

well...dah perasan kurus sikit...melantak tak hengat kan..timbang semula dah 80kg!

since dpt tahu my pcos getting worse.
soo.i must do something with my weight la kann..



hello again very low carb diet..
since docter R pun suggest low carb or cut off terus carb/sugar etc
hope next  appoinment on cd12 nanti dah boleh kurang 5kg at least

hasil 22hb-29hb...80kg--->77.5 

sekarang tengah  statik...maybe due to water retention sebab period
target kemain kan 60kg dlm 2 bulan..hehe..
at least boleh nampak number 6 pun sukaa sgt..69.9 pun xpe..hehe

sekarang tengah on clomid 200mg


hope ada rezeki cycle kali ni





.







Monday, 19 May 2014

new gynae @ Columbia Asia



hye..tadi appoinment dgn gynae..

sy dah tukar gynae baru..skrg dgn Dr R..dekat Columbia Asia
Dr R kate gynae i yang dulu kawan dia..hehe

selepas dapat pujuk suami sambung treatment..
dia setuju..tapi nak yg amik masa cepat dan dekat dgn rumah

Alhamdulillah...mmg takyah tunggu lama..
kalau dulu 2-3 jam jgk tunggu turn..skrg bg appoinment card..5-10min dah boleh masuk bilik Dr

sedih

my pcos is getting worse

dulu masa tvs dgn Dr Suria...tak nampak sgt pearl chain tu

tadi tvs dgn Dr R...clearly...pearl chain tu..both ovary..sob

meleleh air mata...nurse siap hulur tisu lagi..haha

Dr R. "you born with it"

*nanges lagi laju-laju*

Dr R" you bukan mandul..its ok"

*lap air mata*

so..for now..dokter bagi clomid 200mg..tinggi kan?

tanya gak dokter ok ke..dos 200mg..tak tinggi sgt ke...Dr mcm sentap..yelah mempertikaikan pulak
sape yg specialist nih..haha..

dia kata ok..kalau Dr H..bg lagi tinggi 250mg..eh?..

so tengoklah respon 200mg mcm mana...
blood test Dr kate takpayah buat lg..sebab refer yg dgn gynae dulu je..hormon semua ok..

if tak respon jugak clomid 200mg....Dr suruh pilih nak ovarian drilling ke try iui dulu

malas fikir lagi...cuba positif..telur akan respon membesar dgn jaya kali ni...




TOTAL:RM306.60

*nak jugak namposen*

consult+norculat+clomid+semen analysis husband


Tuesday, 29 April 2014

Wednesday, 23 April 2014

suggestion please

hye...

seronoknya tengok kawan2 sy berusaha iui..ivf...kami ni mcm tak ada usaha pulak..huhu

hati tiba2 memberontak nak buat treatment.
walaupun husband kata..sabar la dulu..fokus keje dulu..tunggu tahun depan ke.

hah!! tahun depan???.
*insert wife crying here*
last2 dia setuju...lepas tengok wife down..hee

but...nak tukar klinik..dulu dekat Pakar wanita Suria, alam damai..jauh sikit
pg sana dulu sebab tgok ada blogger yg berjaya conceive after treatmment dkt situ.

kami tinggal dkt area Kinrara..

dekat mana yg sesuai ya

kalau boleh dekat..cepat ..tak lama sgt menunggu..kalau doc pompuan lg best..laki pun ok kot

and boleh ke..kalau jumpe dokter terus ckp nak buat ivf eh?..

ke doc still akan suruh buat iui dulu?



alololooo...homeynyaa..nak ni nak ni




Wednesday, 2 April 2014

bila lagi? | rezeki aku dan kamu berbeza

hamboii..kemain soalan

mentang2 bini dia pregnant dah

sibuk pulak tanya husband..bila lagi? bila lg? *sambil gosok2 perot*

alkisah..sepasang suami isteri ni datang rumah...pekerja husband..

i ada tingkat atas..malas nak turun..mmg masa tu betul2 busy byk kerja ..
and i dah dpt agak dah...ada soalan2 mcm tu...sbb husband dia tu mulut puaka sikit...
nasib baik masa dia tanya tu...i takde..kalau tak mahu i perambat...haha

then husband story dkt i..huhu.. i tau dia sedih org tanya mcm tu

i ckp dgn husband...nak diet betul2..raya ni nak slimmmszz

husband kate nak i buncet..haha..i gelak..dia gelak...
i tahu dalam hati masing2 sgt lah berharap *nanges*

Ya Allah..kuatkan kami dengan dugaanMu

tp Alhamdulillah..kami bahagia sebenarnya...rezeki2 lain yang tak dinafikan

when look back 1 tahun 5 bulan yg lepas...kami kahwin tak ada apa2..means nothing
basuh kain dlm besen..pakai tangan ok...peti sejuk takde..tv takde..semua lah tak ada..duduk rumah flat..nak balik kampung pecah tabung...kereta penah kena tarik..

dalam setahun..Allah ubah semuanya,,rumah selesa..hampir semua lengkap..
and semua pun perabot.tv.peti sejuk..dibeli tunai..(bukan nak riak ok)..satu persatu Allah tunjukkan jalan ruang dan peluang mencari rezeki..Alhamdulillah

compare dgn pekerja husband tu...tiap bulan mintak advance gaji.
wife bersalin siap nak buat loan utk sambut baby


see...Allah adil sgt...dia bg rezeki tak sama.
sorang dapat rezeki anak dulu...sorang dapat rezeki duit lebih sikit dulu..

so pleasee..

kenapa la ada manusia tak boleh nak faham...please lah jaga perasaan org bila bertanya
soalan yg buat kami menangis...sedih..sayuu...sentapp

kalau berjaya buat wife pregnant bukan sebab kehebatan suami!..bukannn
kami dapat rezeki lebih pun bukan sebab kami hebat!..bukannnnnnn..semuanya dgn izinNya

nak tanya kami bila lagi...padahal tahu dah kami mmg tak ada jawapan
Allah yg merancang untuk kami..insyallah..itu terbaik untuk kami..



*entri luahan perasaan dan emosi*
*ok im better now* ;)









Monday, 17 March 2014

bertenang dan ketenangan

Assalammualaikum..

lamanya tak kesini..blog ini..

busy...busy sgt skrg...kadang 5 pagi baru tidur...

dulu potpet...husband 4-5 pagi keje lagi..now...tuhan dah bg wife pulak rasa..heheh

Alhamdulillah...tak stress dah pasal isu "buat baby"...dan tak fikir sgt (sebab byk keje kot)

dan betul bila kita tak ada perasaan kelam kabut nak ber-BD..takut terlepas peluang thats cycle kononnya
everything makin happy..seronok..xde paksaan...x stress
even masing2 sibuk...tp masih sempat curi masa..hehe...naturally ..tanpa paksaan..hikhik
katil pun dah ubah kedudukan dia.makeover sikit bilik.( ni cadangan Nurul Asma')..tq !..its help
thanks a lot semua yang bagi tips n cadangan  ;)



treatment pulak..atas persetujuan bersama..kami tak pg klinik buat masa ni
sebab..dua2 tak boleh bg komitmen dgn appoinment klinik..
so..skrg jaga makan jela..dan bertenang

and pasal buah zuriat tu...dah siap rebus semua...minum ada kot3-4 kali
then..stop...sbb husband asik temuntah2 je bila minum..sbb rasa dia mmg errrkkk...haha..so malas nak paksa..sian pulak

ni i nak share...
terjumpa komen akak ni dkt page Dr Hamid

hehe..insyallah in planning...vacation tempat dinginnnnn...;)
kalau tak menjadi pun...atleast..dpt rehatkan otak

i tunjuk printscreen ni dkt husband...selang bape hari terus dia bawak balik aircond..haha






Wednesday, 19 February 2014

current weight | current supplement| buah zuriat | fighting pcos

first..thanks yg komen on previous entri..i hargai sgt..hugs*

=)

now i dah cd31..no sign yet cik P nak dtg 
(haaa...tangan dah gatai nak buat upt,mcm la cycle tetap kan)

tp tak tau nape sakit pinggang..dah tua kot..hehe
hari ni kemain makan nasik lg...nasik goreng..pg tadi buat bekpes DH
(*insert firework here)
hahaha..dpt jugak mkn semeja dipagi hari..n chit chat sket
semalam mkn nasik kukus..
hoiiihhh...mane low carb diet ni..hikhik

ape dah jadi dgn diet ..sejak ada org tegur dah selim skit..mula tak sedor diri..
(current weight 71kg..start diet with 86kg!)..yeayy (insert firework here)
insyallah esok i sedar diri.. ;)

\


skrg istiqomah mkn supplement:
1.virgin coconut oil 
2.EPO
3.Habatussauda
4.Fish Oil
5.Vit C
6.Folic acid
7.Apple Cider

haa..gigih i menelan.

semalam..usyar2 instagram...ternampak testimoni dari Buah Zuriat..
sebelum ni ada gak terbaca..tp tak tebukak ati plak nak beli..mysis pun ada suruh beli..sbb kawan dia minum..then preggy..apepun rezeki masing2 kan..try jela
tp smlm terus tanya DH..dia kate"beli la" ..ape lagi...laju la beli..











Sunday, 16 February 2014

buat baby sekadar untuk dapat baby

haaa..paham tak...sorry kalau entri macam 18sx..
jauh sekali nak cerita dalam kelambu kat public..huhu..

i tak tahu nak luah dkt sape..

makin lama makin serabut dgn life sendiri...my prob is..
kami berBD,,sekadar nak anak (dlm mood terpaksa rela)..huhu (adakah ini problem?)
and husband lg suka kalau i tak ajak "buat baby"..sbb dia boleh tidur terus..kdg2 dia mngelak..tak penah pun dia yang ajak...jaaaaranggggg sgt lah dia yg nak
(ya mengelak!..refuse!..taknak buat!..i naik bilik dia dah tidur! dia ckp dia penat..etc)
bukan dia taknak buat sbb ada mslh ke ape (batin)..ok je...cuma mayb penat sgt kot..
we are same age..26..ai rasa umur mcm patut masih eksaited..kawen pun 1yr 4 months

since i pun tak boleh nak predict waktu subur...and nak beropk pun asik terskip je..soo
sedaya upaya cuba menten 2x sehari BD..tp ada 5-7hari sekali

i tak kisah____ ke tak ..janji asben ____ dengan harapan sperm boleh bertemu ovum
dengan dua2 tak ada mood..mood nak tidur je..sbb penat..weekend pun jarang ada kualiti time
(kalau ada pun lebih suke tido je..sbb jrg dpt bermalasan)

i just dont know what to do?
cuti?..honeymoon?..ntahla..we're both keje sendiri...tapi ada je keje yg tak boleh nak tinggal
sampai bila??..or sayang nak tinggal keje??..duit lg penting dr zuriat sendiri?

*sobsob*

last month i ada ckp nak start treatment semula...

but...yes...kami tak pg pon

and yes..sbb busy!..

then kalau busy...sampai bila pun tak dpt nak buat treatment?

takkan nak menunggu rezeki bergolek2...unless kunfa ya kun...

sometime bergaduh..sbb tak sempat nak  'buat baby'..
(i penat pun mcm mana pun..i ok je..masih boleh la nak ber-bd sbb nak anak punya pasal...tp asben kdg2 tak bg kerjasama)
kdang2 terpikir jugak maybe sbb ni tuhan tak bg rezeki anak lg pada kami..sebab busy..(atau lebih tepat masih tak boleh mengurus/mmbhagi masa)

tengok rakan2 ttc lain dpt sama2 dgn asben pg treatment...riadah sama2..
sayu je hati ni...





what ur opinion?..ada cadangan nasihat..

hug

Tuesday, 4 February 2014

ngandung ke???

ngandung ke???

soalan cepu cemas masa pegi kenduri kawen member DH kat kg dia..

sorang member sekampung DH..tanya..

masa tu baju kurung tak bawak..pkai blouse je..fit sikit la,,,bpe ari dok kg..keje melantak je..perut pun membuncett..haha

mula2..dah perasan apehal mamat ni usyar perut aku..haha..sah dia ingat aku pregnant nih..
padehal dok melantak je

masa makan dok semeja..borak2 dgn DH..

seperti dijangka "ngandung ke??"

i is beku*  freeze!..krik krik
i selalu mcm tu..blurr nak jawab ape..padahal selalu je pikir..kalau org tye ke hape jwbla "belum rezki..doa2kan la"...tp tak pnh keluar kat mulut ni

kelu nak jawab...mampu geleng kepala je haha...

tp takpela...lepas tu dia cpt2 tukar topik..mayb faham i tak selesa dgn soalan tu.
mmg salah i pun sape suruh mkn banyak sgt,,kan dah mcm ngandung 2 bln...kihkih *dlm hati amin kan jela*


kadang2 kesian kat DH...member2 dia yg baru kawin pun kejap je dah update status cekup baby..buku pink..dah beranak...blablabla

tahu dia mengharap

kalau dia mengahrap...diri ni lagi lagi lagiiiiiiii la mengharapppppp
tp this month mcm redhoo sikit hati...pikir meleleh air mate pun kalau belum rezeki xde jgk kan..


3hari balik kg...puas melayan napsu makan...balik kl...lesu sikit bila takde air manis..kuih muih..nasik..

hello green tea..soft boiled eggs... ;)







.


Tuesday, 28 January 2014

6 PCOS Diet Tips To Remember -- Say NO to PCOS!













.

sensitif

ya Allah skrg sensitif sgt hati ni kalau pasal baby..

*crying a river*

sensitif dgn husband

sebelum tidur nangis sorang-sorang sebab teringat apa yang dia cakap

situation1:

sorang pekerja husband..wife dia baru pregnant..

DH: "dia (pekerja) taknak kerja hari sabtu"

me: "kenapa pulak?"

DH: "wife die kan pregnant..org pregnant kan sensitif..kena la luang lebih masa sikit"

me: "habis org tak pregnant tak sensitif"?? "then sbb i tak pregnant ..sbb tu you keje 7days/week!?"

*sentappp*


situation 2:

me: "teringin makan itu ini bla bla"

DH: "alaa..nanti la"

me: "tau la i tak pregnant!"

*sentapppp*


walaupun i tahu DH tak maksudkan apa-apa..
same goes...kalau org tye pasal bila nak dpt baby..mata i dah berair time2 tu jgk...



sigh..




.



Friday, 24 January 2014

kenapa susah sangat reduce weight with pcos?

walaupun tak semua PCOSer mengalami masalah insulin resistance..sebab tu ade je PCOSer yg selim melim je..but i yakin im insulin resistance..
why?..of course sebab overweight!..

so para doctor..kalau PCOS je..suruh reduce weight..untuk kurangkan simptom PCOS 

tapi ya Allah..mmg hazab nak kurus..kenapa..why why?

ini adalah sebab kenapa PCOSer susah reduce weight

1. Metabolisma rendah. 
perempuan tanpa pcos roughly perlu 1868 kalori sehari..tapi PCOSer perlu 1445 kalori!..or even less than that

2. tidak dapat mengawal napfsu makan
ini disebabkan PCOser ada kegagalan hormon yang mengawal napsu makan ni. SOO..kita cepat lapar..lepas makan pun lapar..dan lapar..craving manjanggg..yes its me!



tapi bukan lah alasan kita nak menten gemuk kan..dan sampai bila nak PCOS ni menghantui kita

dan sebab tu lah ai..sedaya upaya fighting dengan nafsu sendiri..


dulu penah upload..saje upload lagi...untuk kuatkan semangat sendiri..
sometime ai dah pegang nasi..dah masuk dalam pinggan..then termenung...kalau ini lah usaha untuk mendapat zuriat dgn suami tercinta takkan saya tak boleh sacrifice..
tak makan nasik je pun.tak makan roti, mee je pun..tak minum air manis je pun..
bukan tak boleh makan and minum langsung.. =')



.



Thursday, 23 January 2014

kebaikan teh hijau




selalu bancuh 1 liter..

letak dalam peti sejuk..minum mcm air kosong..

semoga metabolisma makin meningkat cepat sikit kecik badan ni...stress sbb lately selalu gagal mengawal nafsu..huhu

bila teringat desperedo nak baby...insap kejap..tp mkn tetap jgk..haha
semalam masak..pagi grill salmon,tgahari sup daging kambing..honestly semua tu masuk tong sampah, salmon bg kucing (curlass kau kucing mkn salmon..haha.dr membazir buang gitu je kan)...seriously loya..tak boleh telan..nape tah...
last2 makan telur and biskut..malam husband bawak mkn tomyam

latest..berat masih statik: 75.5kg..*sigh*







Wednesday, 22 January 2014

tips dari Rasulullah saw untuk mendapat zuriat


1. banyakkan istighfar

2. banyakkan bersedekah

sumber video bawah ni:





banyak tips dari video semanis kurma ni..

eh ce tgok ustazah dlm video ni dgn yg sekarang..ustazah dah kurus kan kan..

=')





.

Monday, 20 January 2014

avocado's job is similar with Femara??

seriously??

yes!

you can read details here and here 
its is wonderful source of  Omega 3 fatty acid and Alpha linelenic acid (ALA) too!
rich in beta-sitosterol .. a natural substance that significantly lowered blood cholesterol levels.....(here)

just ignore fats or colories of avocado because its essential fat for PCOS diet


malam tadi gatal nak try buat smoothies ..inspired here..
avocado+goat milk

seriously nak muntah..kahkah..7jam tekak kembang loya nak muntah..ai tak rasa sbb goatmilk tu..sbb dah biasa minum..but the combination..is....pengsann..tp telan jugak..haha.."baby punye pasal..mummy sanggup tau"..;) 
better mkn camtu jekot avocado tu or add in salad kalau ai lah ;)





.




Sunday, 19 January 2014

TELUR

arini tak citer pasal telur ai..hehe..tak tvs lg..so kite citer kebaikan makan telur hayam

soft boiled egg..adalah one of my frequent breakfast menu..

percaya atau tak..kalau breakfast 2 biji telur ni boleh rasa kenyang sampai petang..
seriously..takat pukul 2 tak lunch masih ok..ce try..

kadang risau jgk mkn telur hari2..kolestrol!..husband pun risau tengok wife mkn telur almost everyday

so..try alihkan kan ayam panggang ke..ikan bakar ke.sup.jus avacado ..yg selain telur

then semalam ai jumpe ni


haaa..takat 1-2 biji telur daily is ok..and good for health too!

and this

ni ai scan dari majalah rapi 1jan

see..thats memang terbukti boleh kenyang lamee! and boleh jimat 330kcal!..ohmai

jom makan telur instead of nasi lomak roti canai etc..
so after this boleh makan telur dengan tenang..takyah takut2 lagi ok ;)




.


Friday, 17 January 2014

finally..Miss P is coming =)

finally..

Miss P is coming..naturally!yeayy (wpun sedih jgk.maksudnye takde baby..maksudnye mmbazir la 3 batang pregnancy test ai)..ingat takmo dtg lg..smlm yg ai ckp ada brown spotting kan, 
siang tadi clear..malam...taraaaa...

summary Miss P

cd1: 19Mei 2013 (natural)

Jun:-
Julai:-

cd1: 27 August 2013 (norculat)

September:-
Oktober:- (start low carb diet)

cd1: 25 Nov 2013- 6 Dec (natural)

cd1: 18 January 2014 (natural)


Alhamdulillah..dari cycle 3 bulan sekali..now dah jadi 50days+..low carb/no sugar diet is working on me..Alhamdulillah..makin semangat nak diet...and maybe jgk sebab supplement :habatussauda|pure honey|fish oil|epo|vit c|physilium husk|apple cider (ai tak amik semua ni at one time)..
ape2pun izin Allah jgk =)

but..

td timbang naik 2kg!!..ohmaiiii..tp kevin zahri kate normal bile period berat naik due to water retention(sedap kan ati..hehe)
sebetulnya ai gagal mgawal napsu sikit 3-4 hari sebelum period ni..cravingggg je


this cycle im decided to on clomid again and jumpe gynae!

please try again this cycle..wish me luck!


goodnite. ^^


.




Thursday, 16 January 2014

ketagih hcg test


honestly ntah berapa banyak hcg test dah ai kencingkan test

sebab period mmg tak boleh jangka..kalau rasa tak sedap badan ke..pening2 lalat

laju je amik pregnancy test..haha..kadang sebulan sampai 2-3 kali..konon2 positive thinking sgt la..

sekali test -ve..hurmm..maybe baru lagi kot..tak leh detect lagi..selang seminggu test lagi..
sampai buat test dah xde perasaan (tipu..kdg2 nangesss).."ouhh..ok satu line je"..

cume dlm hati lara sikit lah..hehe

kadang2 penat sgt dgn perasaan "i think i was pregnant"..seriously..huhu
kdg2 buat ai tak tenang selagi tak buat test..walaupun 5 hari lepas baru je buat ='(


opk test ada jugak beli..tp opk malas pulak nak test hari2..hehe

ada lagi13 opk test...malasnyee nak test..sbb aritu test dabel line...wahh ..laju la ajak asben baby dance..kihkih

huuuurmm...tp sampai skrg..piyed tak dtg lagi..hcg -ve *sigh

teros rasa malas nak guna opk.. ;)
tapi masa 1st time jumpe opk double line...happy sgttt...macam opk tu adalah hcg test..haha

semalam ada brown spotting..ingatkan nak piyed..selalu mcm tu brown spotting dulu
tp sampai pagi non hado...alahaii



........

pcos and physilium husk


sejak buat low carb diet..tak tahu lah kenapa even mkn a lot of veges still ada masalah constipation

sampai la dah nak terjadi Hemorrhoids..siksa oi..hehe

so i amik physilium husk..fuhh..lancar..;)
okeh..selain membantu constipation/hemorrhoids ni..physilium husk bagus untuk pcos jgk

nilah rupa die sebelum mengembang
i beli kat tesco 300gram rm29.90


sebab:

1. absorb toxin ( minum physilium husk ni kena laju2 tau..kalau tak die mengembang mcm hape..geli nak telan nanti)

2. slowdown penyerapan glucose dalam darah!..yeayy..

3. reduce absorbtion of cholesterol!

4. since physilium husk ni adalah soluble fibre..dia membantu lower the testosterone hormon

actually tak semestinya physilium husk ape2 yg soluble fibre adalah bagus untuk pcos.
contohnye flaxseed ke..pon soluble fibre

referal:





Wednesday, 15 January 2014

pcos dan low carb diet

hurm..since pcos ni berkait rapat dengan insulince resistance

im decided buat low carb diet @atkins diet..tapi lebih baik i ngaku sbagai low carb shj..
hehe..sebab..i tak lah strict sgt ikut atkins..takat sos cili..biskut sekeping i bedal je..kadang tungok husband mkn mihun..curik sesuap..sesuap je tak lebih..;) tp menten dengan green tea kosong/plain water shj sehari2

ini penguat semangat..untuk berdiet..yg kadang..berlawan dgn napsu..
sebulan dua diet then "alaaa..tak pregnant pon"..haha..then pg carik nasik mkn byk2 "diet pun tak dapat baby" 
padahal kumpul lemak bertahun tahun.. *sigh


kejayaan mereka..ohh indahnyee..hope turn saya soon

nak tak nak..dah ada pcos..wajib jaga makan dokter kata...*WAJIB* bermusuh dgn karbohidrat/gula..apepun rezki dari Allah
kunfayakun

hye baby comel =)


klik untuk lebih jelas ya

miracle kan...atkins dan pcos



rasa nak print lekat kat dining table...kalau nak makan nasik..insap sikit...

"oh future baby/babies..mummy sanggup tinggalkan nasik sebab awak tahu" hehe
"rindu mummy kat nasik..berganda-ganda lagi rindu mummy kat future baby/babies mummy" =')






.





Monday, 13 January 2014

my ttc summary

1. oktober 2012. selamat dinikahkan.

2.ogos 2013. went to Klinik Pakar Wanita Suria Alam Damai.
~prescribed with Norculat since period ting tong.
~bloodtest:hormon normal. everything seems balanced
~Tvs: seperti yg dijangka. Im PCOSer. ada sebijik je telur 9mm. sebijik jeeeee?..
~on Noculat:cd1 27/8 dgn bantuan Norculat
~on Clomid 150mg
~Tvs on cd12: menten 9mm je and sebijik je.fine
~Tvs on cd24: menten jek 9mm and sebijik je
~Tvs cd30 9mm jugak

3. september 2013
~officially failed with that clomid. takde respon langsung.*sigh
~doc suggest untuk try 2nd cycle with norculat and clomid. to be honest im give up with just 1 cycle of treatment..heh.!

4.oktober 2013
~tak makan norculat and clomid sampai skrg.
~on EPO

5. November 2013
~'mengkaji' apakah PCOS.http://hamidarshat6.blogspot.com/2011/04/pcos-sukar-dirawat.html?m=0.and find that i need do something with my weight 160cm 86kg..pfttt.
~start dieting. low carb diet and no sugar.workout too..at the end of November im lost about 10kg!
~and.....cd1 naturally on 25/11-6/12..lame kan..dalam 2 weeks..firstime flow banyak mcm tu

6. December 2013
~heh..diet agak kelaut..trying to keep on track...

7. January 2014
~ Miss P tak muncul2 jgk... *sigh where are youuu Miss P
~13/1/14 on EPO+fish oil+habatussauda+vit C
~masih berlawan dgn nafsu  berdiet....i miss you nasik *sigh hope Miss P dtg. soon.
~berkira2 nak makan norculat. tp tunggu dulu..try fokus dgn diet+workour